Manastirea Hadambu se afla la 30 de kilometri de municipiul Iasi, in satul Shitul Hadambului, comuna Mironeasa. A fost intemeiata in anul 1659 de boierul grec Iani Hadambul. Ansamblul Mănăstirii Hadâmbu a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004.
Printre obiectele de cult renumite ale mănăstirii se distinge în mod deosebit prin densitatea sa picturală și prin atmosfera gravă pe care o degaja Icoana Maicii Domnului cu Pruncul considerată ca fiind făcătoare de minuni. Această icoană a fost pictată în anul 1938 de către preotul romașcan Octavian Zmău și donată schitului de ieromonahul Iov Mazilu, egumenul acestui schit.
În anul 1960, schitul a fost închis, iar icoana nu a mai văzut lumina zilei timp de 32 de ani. După redeschiderea mănăstirii în anul 1992, icoana a fost găsită în fosta catapeteasmă a bisericii.
Ulterior, această icoana a fost ferecată în argint de către meșterul Ion Contfas din orașul Targu Neamt. Coroanele Mântuitorului și Maicii Domnului sunt din aur, decorate cu pietre prețioase, rubine, safire și smaralde.
Din această icoană a izvorât mir în diferite ocazii. În vara și toamna anului 1998, a curs mir atât din chipul lui Iisus, cât și din veșmintele Maicii Domnului.
În ziua de 22 ianuarie 2003, la ora 19.30 a izbucnit un năprasnic incendiu la Mănăstirea Hadâmbu, în care au ars 28 chilii. Toată casa s-a transformat în scrum, inclusiv cărțile și obiectele bisericești adăpostite într-o magazie, cu excepția Icoanei Maicii Domnului, Făcătoare de Minuni.
Pentru a o proteja de deteriorare, icoana a fost îmbrăcată în foiță de aur și s-a amplasat un paravan protector din sticlă. De asemenea, si din Icoana Sf. Ioan Botezătorul izvorâște mir.
În prezent, la Mănăstirea Hadâmbu viețuiește o obște de 10 călugări, care împletește rugăciunea cu activitățile gospodărești. Pelerinajele de hramul mănăstirii (8 septembrie) atrag aici mii de credincioși.
Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni
fotografii personale
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu