Parintele Tadei
Intr-o zi unul din amicii mei de pe Facebook a postat de pe You Tube un video cu Staretul Tadei. L-am urmarit din curiozitate. Inca de la inceput am recunoscut limba sarba in care vorbea parintele Tadei. Am ramas impresionata de vocea lui calda si blanda, dar mai ales de cuvintele sale pline de intelepciune. Va recomand si voua sa-l ascultati.
Aflati mai multe despre viata parintelui Tadei aici
In continuare va prezint interviul in sase parti preluat de pe You Tube si cateva franturi din ceea ce staretul Tadei a spus cu atata caldura.
Despre boala si alte necazuri
"Omul bolnav trebuie sa se linisteasca. Cand omul este linistit si sistemul nervos se relaxeaza si atunci totul este mai usor. Toate nenorocirile care se intampla in jurul lui pe el nu-l afecteaza. Stie ca asa trebuie sa fie si se linisteste deplin. Daca cere de la sine prea mult, atunci omul se chinuie singur. Orice are omul nevoie, nu poate nimic fara sa ingaduie Domnul." (citat subtritare partea 1)
Cum poate omul sa se linisteasca?
"Trebuie sa se supuna voii lui Dumnezeu, dupa cum ii este lui randuit. Sa fie multumit, sa dea slava lui Dumnezeu pentru toate. Omul trebuie sa se trudeasca, sa fie harnic, dar in mod constiincios, generos, nobil, astfel ca sa nu supere pe nimeni in jurul lui si sa nu se ranesca nici pe el insusi. Omul nu trebuie sa ceara mult, ci sa primesca totul ca din mainile lui Dumnezeu. Tot cei se va intampla este pronia lui Dumnezeu si trebuie sa se supuna."
"Cum ne sunt gandurile, asa ne este si viata."
"Viata este manifestata prin ganduri. Daca gandurile noastre sunt linistite, pasnice, totdeauna vom avea pace. Daca suntem blanzi, linistiti, calmi, aceste ganduri inrauresc cu blandete si au un efect binefacator nu doar asupra sistemului nervos al fapturilor umane, ci si asupra lumii animale si vegetale." (citat subtritare partea 2)
Ce este tristetea?
"Omul se incarca singur cu ganduri care nu-i folosesc, caci el nu poate face nimic. El poate sa cugete asupra binelui, dar a face binele fara Dumnezeu nu poate. Numai cu putere dumnezeiasca putem face binele, caci singur Dumnezeu este bun. In El se afla toata bunatatea si milostenia. Slava lui Dumnezeu ca Domnul este pretutindeni prezent si ajuta pe fiecare, pe cel slab si pe cel tare!Toti au nevoie de ajutor.
-Va cuprinde cate o data tristetea si ce faceti atunci?
-Nu ma tulbur si nu-mi fac griji ce va fi cu mine. Altfel daca as gandi la aceasta, nu as avea pace. Lasa sa se ingrijeasca Dumnezeu de ce va fi, si va fi ce va fi. Cum e voia lui Dumnezeu asa o sa fie. Daca te asezi in voia lui Domnului atunci nu merita sa te mai gandesti de vreme ce nu poti crea nimic prin tine insuti, cu gandurile tale. Daca vei avea ganduri bune, vei avea pace. Ne sunt indeajuns grijile noastre zilnice.Nici o fiinta nu este desarsita. Desavarsit este singur Dumnezeu.Cu Dumnezeu putem fi desavarsiti.El este Dragostea." (citat subtitrare partea 3)
Ce este depresia?
"O combinatie de ganduri. Omul se gandeste: va fi asta, va fi cealalta. In realitate nu va fi nimic. El doar isi face ganduri si singur se complica.Se gandeste ca pentru proastra lui dispozitie este altcineva vinovat. Dar nu e asa, e insusi omul vinovat. Te duci apoi la familia ta, dar esti mahnit. Dispozitia ta proastra se raspandeste in casa. Cine e de vina dupa aceea pentru aceasta? Tu singur esti vinovat. Gandurile tale se intind, se raspandesc prin tine. Omul primeste ce este inlauntrul tau, ceea ce porti cu tine."
Cum trebuie sa fie relatiile dintre barbati si femei in viata laica?
"Ei trebuie sa se considere chemati sa devina sfinti.Nu exista nici un suflet care sa nu fie sfant. Sa nu indraznim sa facem nimic care se opune regurilor binelui. Totul, si mic si mare, face parte din viata si are in sine energie dumnezeiasca. Viata este una singura. Dumnezeu este datatorul vietii. Nu avem viata de la noi insine, viata ne este daruita.
Noi suntem cei care creiem singuri armonia si dizarmonia noastra si in cercul familiei, si in comunitate. Cat sunt de nevinovate si simple sufletele linistite si blande. Cat de mult raspandesc ele binele! "(citat subtitrare partea 4)
Desre cei morti
"Cei care au murit cer ajutor de la noi, caci de indata ce au trecut la vesnicie numai pot sa se roage pentru sine.Pentru cei dragi pot sa se roage, dar nu pot sa lucreze nimic altceva. au putut cat au fost in trup. De indata ce vine sfarsitul vietii, ei pierd dreptul sa se roage pentru ei insasi. Dreptul pocaintei lor a trecut. Ceilalti pot sa se roage pentru ei acum si este primit inaintea lui Dumnezeu."
Despre aducerea aminte a raului
"Aducerea aminte a pacatului savarsit nu inseamna ca pacatul nu a fost iertat. Semnul sigur ca pacatul a fost iertat este ca el nu se mai repeta si ca omul are sufletul linistit."
Depre ura
"Vezi bine ca, daca urasti, iti strici dispozitia sufleteasca. Omul nu poate sa se linisteasca, sa fie in pace.De ce? Pentru ca gandeste raul. Daca omul inlatura raul, va fi linistit. Eu nu vreau sa gandesc raul. Eu vreau numai pacea. Pacea si linistea."
Despre iubirea dusmanilor
"Cel mai greu lucru pentru noi in lume este sa invatam sa ne rugam pentru dusmani. Chiar daca vrea sau nu vrea omul trebuie sa se roage pentru dusmani, pentru cei care nu ne iubesc si pentru cei care sunt incarcati cu dorinte rele impotriva noastra trebuie sa ne rugam si sa le dorim mult bine. Multi oameni spun:< Eu sunt credincios, merg la biserica...> Nu ajuta, nu are rost daca mentii raul in tine. Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata. Nu poti sa fii bun daca gandurile tale sunt rele. Din tine radiaza neincetat o energie o energie a raului. De aceea trebuie sa fim pasnici, plini de dragoste si bunatate. Unii oameni gandesc despre noi fel de fel. Unii dintre ei vorbesc rau despre noi, dar noi trebuie sa-i binecuvantam, dorindu-le totdeauna binele."
(citat subtitrare partea 5)
Despre truda
"Tanarul ar trebui sa faca tot ce poate. Sa se trudeasca chiar daca asta i-ar parea fara rost. Nu va fi in zadar. Li va fi de folos nu numai lui, ci le va fi de folos si altora. Aproapele va lua exemplu de la tine."
Sa deveniti buni!
"Va veti vedea pe sine, pentru ca va veti intoarce atentia la gandurile bune si dorintele bune si sa nu acordati atentie insultelor. Lasati-i sa va jigneasca. Acela care te insulta, te elibereaza de tot ce e rau." (citat subtitrare partea 6)
In final inchei cu doua citate din invatatura parintele Tadei:
"Tot ce am considerat in viata ca a fost mare rau si necaz pentru mine, vad abia acum ca nu a fost decat o mare binecuvantare care a facut sa se intoarca totul in bine."
"Cel mai insemnat lucru este, cred, paza pacii inimii. Sa nu va tulburati sub nici un chip. In inima trebuie sa domneasca pacea, linistea, tacerea, linistirea. Valmasagul gandurilor este starea duhurilor cazute (dracii, duhurile care au cazut de la Dumnezeu). Mintea noastra, dar, se cere sa fie adunata, unita, atenta. Numai in mintea unita se poate salaslui Dumnezeu Cel Unul."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu