Avva Casian a povestit: "Am plecat, impreuna cu Sfantul Gherman, la un batran, in Egipt, care ne-a primit cum se cuvine. L-am intrebat: «De ce atunci cand primiti oaspeti nu mai paziti regula postului, pe care o avem noi in Palestina?». El a raspuns: «Postul este mereu cu mine, dar pe voi nu va pot tine mereu aici. Desigur, postul e un lucru util si necesar, dar depinde de vointa noastra, in timp ce legea lui Dumnezeu cere in mod obligatoriu indeplinirea dragostei fata de aproapele. Prin voi il primim pe Hristos, de aceea, trebuie sa va slujesc cu toata ravna. Dupa ce va conduc, pot sa-mi reiau si postul: fiii Mirelui nu pot tine post cat timp Mirele este cu ei. Cand Mirele va fi luat din mijlocul lor, atunci vor fi siliti sa posteasca»".
sursa
Eu nu stiu, Doamne, unde inca
imi vei mai duce pasii mei,
dar stiu ca Tu-mi vei fi oriunde
lumina sfanta pentru ei.
........................................................
Eu nu-mi stiu bine, Doamne, viitorul,
dar stiu ca el e-n mana Ta;
ajuta-mi sa nu uit aceasta
ca linistit sa-Ti pot urma.
Traian Dorz
imi vei mai duce pasii mei,
dar stiu ca Tu-mi vei fi oriunde
lumina sfanta pentru ei.
........................................................
Eu nu-mi stiu bine, Doamne, viitorul,
dar stiu ca el e-n mana Ta;
ajuta-mi sa nu uit aceasta
ca linistit sa-Ti pot urma.
Traian Dorz
23 decembrie 2011
21 decembrie 2011
15 decembrie 2011
14 decembrie 2011
Craciunul copiilor
Va mirati voi cum se poate,
Mos Craciun, din cer de-acolo,
Sa le stie toate, toate.
Uite cum: Va spune Badea...
Iarna'n noapte, pe zapada,
El trimite câte-un înger
La fereastra ca sa vada...
Ingerii se uita'n casa
Vad si spun, iar mosul are
Colo'n cer, la el in tinda,
Pe genunchi o carte mare.
Cu condei de-argint el scrie
Ce copil si ce purtare...
Si de-acolo stie Mosul,
Ca-i siret el, lucru mare.
de Octavian Goga
2 decembrie 2011
26 noiembrie 2011
Esti cat daruiesti de Ernest Bernea
fotografie personala
"Bucuriile sunt năzuiri fireşti făpturii noastre. Oamenii cred că le pot avea prin ceea ce pot lua, prin ceea ce pot câştiga de la alţii. Astăzi se crede îndeobşte în binefacerile materiale aduse de această atitudine de viaţă. De aceea aleargă, se zbuciumă, se vând şi cântă pentru o fărâmă de avere.
E o mare rătăcire. Omul care vrea şi cere pentru sine poate avea plăceri, dar nu bucurii. Nimic din ce caută el nu poate aduce bucurii. Egoistul, Hrăpăreţul nu cunosc aceste stări de lumină şi plinătate. Năzuinţele lor nesăţioase arată cu prisosinţă cât de mult sunt în lipsă.
Adevărata bucurie vine din prisos de omenie, vine din bogăţie interioară.
Nu te bucuri cu adevărat decât prin dăruire. Eşti mare şi puternic prin ceea ce poţi dărui altora, nu prin ceea ce poţi lua de la ei.
Eşti câtă putere de depăşire, câtă putere de jertfă ai. Numai cel ce dă dovedeşte că este cu adevărat bogat."
[Ernest Bernea - Îndemn la simplitate, Editura Vremea, Bucureşti,2006]
sursa
5 noiembrie 2011
Psalmul 126
Biserica ortodoxa din satul Horpaz, jud Iasi
1. De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte.
2. In zadar vă sculaţi dis-de-dimineaţă, în zadar vă culcaţi târziu, voi care mâncaţi pâinea durerii, dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiţi ai Săi.
3. Iată, fiii sunt moştenirea Domnului, răsplata rodului pântecelui.
4. Precum sunt săgeţile în mâna celui viteaz, aşa sunt copiii părinţilor tineri.
5. Fericit este omul care-şi va umple casa de copii; nu se va ruşina când va grăi cu vrăjmaşii săi în poartă.
sursa
25 octombrie 2011
Interviu cu Dumnezeu
- Daca ai timp… i-am raspuns. Dumnezeu a zambit.
- Timpul meu este eternitatea… Ce intrebari ai vrea sa-mi pui?
- Ce te surprinde cel mai mult la oameni?
Dumnezeu mi-a raspuns:
- Faptul ca se plictisesc de copilarie, se grabesc sa creasca…., iar apoi tanjesc iar sa fie copii; ca isi pierd sanatatea pentru a face bani……iar apoi isi pierd banii pentru a-si recapata sanatatea. Faptul ca se gandesc cu timp la viitor si uita prezentul, iar astfel nu traiesc nici prezentul nici viitorul; ca traiesc ca si cum nu ar muri niciodata si mor ca si cum nu ar fi trait.
Dumnezeu mi-a luat mana si am stat tacuti un timp.
Apoi am intrebat:
- Ca parinte, care ar fi cateva dintre lectiile de viata pe care ai dori sa le invete copiii tai?
- Sa invete ca dureaza doar cateva secunde sa deschida rani profunde in inima celor pe care ii iubesc…..si ca dureaza mai multi ani pentru ca acestea sa se vindece; sa invete ca un om bogat nu este acela care are cel mai mult, ci acela care are nevoie de cel mai putin; sa invete ca exista oameni care ii iubesc, dar pur si simplu inca nu stiu sa-si exprime sentimentele; sa invete ca doi oameni se pot uita la acelasi lucru si ca pot sa-l vada in mod diferit; sa invete ca nu este suficient sa-i ierte pe ceilalti si ca, de asemenea, trebuie sa se ierte pe ei insisi.
- Multumesc pentru timpul acordat….am zis umil. Ar mai fi ceva, ce ai dori ca oamenii sa stie?
Dumnezeu m-a privit zambind si a spus:
- Doar faptul ca sunt aici, intotdeauna." (Octavian Paler)
sursa
3 octombrie 2011
Sufletul care s-a incredintat voii lui Dumnezeu nu se teme de nimeni.
fotografie personala
Iata cum! Daca esti mahnit pentru ceva anume, inseamna ca nu te-ai predat intru totul voii lui Dumnezeu, chiar daca, privind din afara, ai facut-o. Cel ce vietuieste dupa voia lui Dumnezeu, acela nu se ingrijoreaza pentru nimic. Cand are trebuinta de ceva, Il roaga pe Dumnezeu sa ii dea acel lucru. Daca nu dobandeste ce cere, ramane linistit, ca si cum ar fi primit.
Sufletul care s-a incredintat voii lui Dumnezeu de nimic nu se teme, nici de primejdii, nici de amenintari, nici de talhari, de nimic, si despre tot ceea ce-l loveste spune:"Asa voit-a Dumnezeu!". De e vorba de boala, de ganduri-"boala imi este de vreun folos, altminteri Dumnezeu nu mi-ar fi trimis-o." Asa se pazeste pacea in suflet si in trup.
Citat din cartea "Pace si bucurie in Duhul Sfant" de Staretul Tadei de la Manastirea Vitovnita
27 septembrie 2011
Liniste... (I)
Caorle, Italia
Sa astepti cu interes schimbarea anotimpurilor inseamna sa ai o stare sufleteasca mai buna decat sa te indragostesti iremediabil de primavara.
George Santayana (1863-1952)
George Santayana (1863-1952)
Invata-ma placerea lucrurilor simple si desfatarea fara strop de amaraciune; sa iert eliberat de rautate si sa iubesc toti oamenii din lume.
Rudyard Kipling (1865-1936)
Rudyard Kipling (1865-1936)
Nu zabovi sa aduni flori ca sa le pastrezi, mergi mai departe, si florile se vor asterne inflorite, tot timpul in calea ta. Rabindranath Tagore (1861-1941)
Fa tot ce poti, cu ceea ce ai, acolo unde esti.
Theodore Roosevelt (1858-1919)
Binecuvantat este omul care poate privi, in fiecare zi, ceva atat de pur si de senin cum este cerul la apus, in timp ce lumea se framanta fara rost.
Henry David Thoreau (1817-1862)
Citate din cartea "Zile Linistite 365 de ganduri de pace pentru fiecare zi" de Helen Exley
24 septembrie 2011
Rugaciune pentru frati si surori
Doamne, Tie ma rog, tine pe fratii mei (fratele meu) si surorile mele (sora mea), dandu-le lor sanatate, viata lunga si darul Tau cel sfant, ca sa umble in caile Tale si sa faca cele ce sunt dupa voia Ta cea sfanta. Da-ne, Doamne, de acum pana la capatul vietii, sa ne iubim si sa ne cinstim unii pe altii,- caci ce este mai bun si mai frumos decat a vietui fratii impreuna! Asa, Doamne, asculta rugaciunea noastra si milostiv fii noua, ca bun si iubitor de oameni esti si Tie marire inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
22 septembrie 2011
In vizita la Piatra-Neamt
Piatra Neamt este un oras de munte situat in nord estul Romaniei. Orasul este resedinta judetului Neamt si datorita frumusetii arhitectonice cat si a reliefului a capatat denumirea de Perla Moldovei. Este asezat pe valea raului Bistrita, mai exact la iesirea acestuia dintre munti, la confluenta cu paraul Cuiejdi. Orasul se bucura de toate avantajele unei naturi unice, o clima temperat continentala, cu veri scurte, racoroase si placute, toamne lungi, ierni blande, fara geruri mari si zapada din abundenta. Este un "mic paradis" asemeni unei statiuni de vacanta.
Biserica Sf. Ioan este cea mai veche biserică din zonă. A fost construită în timpul domniei lui Stefan cel Mare, de aceea i se mai spune si Biserica lui Stefan cel Mare. A fost ridicată între anii 1497-1498.
Turnul lui Stefan cel Mare: Turnul clopotnita a fost construit in 1499 si este asezat in imediata apropiere a bisericii Sf. Ioan. Are o inaltime de 20 de metri.
Accesul pe calea ferata se face pe linia 506, Bacau-Bicaz.
sursa textului
fotografii personale
18 septembrie 2011
Rugaciune la ziua numelui sau a nasterii
Dumnezeule Preasfinte, cum voi putea să-Ți mulțumesc cu vrednicie pentru viața ce mi-ai dat? Tu m-ai scos din întunericul neființei și viața mea este un dar al bunătății Tale, care m-a păzit până acum, mă sprijinește în necazuri și-mi întâmpină trebuințele. Tu ești Cel ce priveghezi asupra mea, îndreptezi pașii mei în calea binelui și mă aperi de ispite. Când mă rătăcesc, Tu mă întorci în calea poruncilor Tale; când mă poticnesc, Tu mă sprijinești; când cad, Tu mă ridici; și când păcătuiesc, Tu mă întorci și-mi deschizi părinteștile Tale brațe. O, cât de multe sunt datoriile mele către Tine, pentru că mi-ai dat viață și mi-ai dat în toate zilele semne despre părinteasca Ta bunătate și îngrijire. Plin, așadar, de vie recunoștință, Ție îți închin toate zilele vieții mele, și mai ales această zi de sărbătoare pentru mine, și mă rog cu umilință ca bunătatea Ta să nu mă părăsească în tot timpul vieții mele, și înțelepciunea Ta să mă povățuiască totdeauna în calea binelui și fericirii, pentru rugăciunile și mijlocirile sfântului (numele sfântului al cărui hram porți) și ale Preacuratei Maicii Tale. Amin.
11 septembrie 2011
Rozele - poezie
De ziua numelui, în dar
Primise roze Anisoara...
Le-a strâns frumos într-un pahar,
Dar rozele murira seara...
Le-a strâns frumos într-un pahar,
Dar rozele murira seara...
Le cerceteaza tremurând,
Nedumerita, mititica,
De ce s-au stins asa curând?
Nu le facuse doar nimica...
Si gândul ei nevinovat
Se-ntuneca de-atâta jale
Când vede cum s-a spulberat
Podoaba mândrelor petale...
Acum, cu drag, le-aduna iar.
Sarman copil nestiutor O, de-ar putea, le-ar da fiinta!
Dar izbucneste-n plâns amar
Vazând ca e cu neputinta...
Ce plângi sarmana ta comoara,
Asemeni rozelor ce mor,
Tot ce ni-e drag e dat sa moara...
de Stefan Octavian Iosif
5 septembrie 2011
Prieten drag....
Ne cunoastem de-o viata.
De ani si ani
Langa mine te stiu.
Mi-ai dat mereu
Un suras, o povata
Si-n ceasul greu
Mi-ai fost sprijinul viu.
Prieten drag
Ce-mi aperi drumul in tacere
M-ai insotit la fericire si durere.
Te chem din nou
Stand cu gandul de vorba,
La ceas tarziu
Sa ma ierti daca-ti scriu.
Iti amintesti?
Ne intrebam adeseori
Ce e iubirea?
Tu m-ascultai
Si-ti ascultam la randul meu
Destainuirea.
Iubirea, da, e doar un vis indepartat
Prea indepartat
Un vis frumos, chiar prea frumos
Sa poata fi adevarat.
Prieten drag,
Iubirea nu-i asa departe,
De ani si ani
Tacerea noastra ne desparte.
Dar daca tu crezi si acum ca iubirea
E un simplu vis
Sa ma ierti ca ti-am scris.
3 septembrie 2011
Despre rugaciune (II)
Manastirea Golia, Iasi
Timpul potrivit pentru rugaciune este viata omului intreaga, pentru ca asa ne cere Insusi Mantuitorul Hristos: "Privegheati dar in toata vremea, rugandu-va." ( Luca 21,36) De buna seama noi avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu in toata clipa, deci sa ne rugam Lui totdeauna, dar mai ales dimineata, la amiaza si seara, inainte si dupa masa si oricand auzim batand toaca si clopotele bisericii.
1. Dimineata, la trezirea din somn sa ne rugam lui Dumnezeu, multumindu-I ca ne-a ocrotit peste noapte; apoi sa-L rugam sa ne pazesca si in timpul zilei de toata reaua intamplare si de pacat si sa binecuvanteze munca ce urmeaza sa o facem.
2. La amiaza, la ora 12, ora la care Iisus a fost rastignit pe cruce. Asadar opreste-te, conteneste-ti tot zbuciumul. Daca din diverse motive nu te poti opri ca sa te rogi, fa o rugaciune scurta, din inima.
3. Seara sa multumin lui Dumnezeu pentru bunatatile primite in timpul zilei, rugandu-l sa ne ierte greselile facute peste zi si sa ne ocroteasca si in timpul noptii.
4. Inainte si dupa masa sa multumim lui dumnezeu pentru hrana pe care El ne-a dat-o si sa-L rugam sa ne pazeasca de pacatul imbuibarii.
5.Cand auzim toaca si clopotele batand, daca nu putem sa mergem la biserica, sa spunem o rugaciune in gand. Caci "cel ce se roaga odata cu Biserica se roaga in felul cel mai folositor." (Fericitul Augustin)
Trebuie sa ne mai rugam atunci cand suntem in necazuri, in nevoi, in ispite, cand incepem o lucrare noua si cand ne simtim atrasi, in chip deosebit, la rugaciune.
"Cheama-Ma pe Mine in ziua necazului si te voi izbavi si Ma vei preamari." (Psalmul 49,16)
"Privegheati si va rugati, ca sa nu intrati in ispita."(Matei 26,41)
"Cere de la El (Domnul) ca sa indrepteze caile tale." (Tobit 4,20)
Unde sa ne rugam?
Ne putem ruga oriunde. Dumnezeu nu tine seama de nici un fel de loc, pentru ca El cere doar inima cucernica. Insa cel mai potrivit loc pentru rugaciune este biserica sau casa lui Dumnezeu: "Casa Mea, casa de rugaciune se va chema."( Matei 21,13)
Biserica este locul de rugaciune caruia i se potriveste, fara indoiala, fagaduinta Mantuiorului: "Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor" (Matei 18,20) Deci trebuie sa mergem si la biserica sa ne rugam, ca acolo este casa Domnului.
Citat din cartea <Despre rugaciune>
26 august 2011
Cand e imbracata Sfanta Cuvioasa Parascheva?
Mitropolia din orasul Iasi unde se afla racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva
Se poate observa ca in zilele de sarbatoare Sfanta Cuvioasa Parascheva poarta vesminte de culoare deschisa, iar in posturi, de culori inchise. Vesmintele Cuvioasei Parascheva se schimba de Craciun, la inceputul Postului Sfintelor Pasti (cand primeste un vesmant inchis la culoare), cu o zi inainte de Pasti (se pune un vesmant alb, pastrat pana dupa sarbatoarea Cincizecimii), cu o seara inainte de a fi scoasa din Catedrala si dupa hram.
In cursul anului, vesmintele Cuvioasei Parascheva se schimba cu o seara inainte de pelerinajul pe "Calea Sfintilor“, de Craciun, la inceputul Postului mare, de Pasti - vesmant care ramane pana dupa Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant, iar dupa aceste sarbatori, Sfanta Parascheva primeste un vesmant nou, care va fi schimbat la hramul urmator.
In momentul in care are loc invesmantarea moastelor Sfintei Parascheva, Catedrala se inchide. Preotii desfac agrafele care prind vesmantul la spate, moastele ramanand invelite intr-un al doilea vesmant care nu se schimba niciodata. Se spune ca acela este vesmantul in care s-au adus sfintele moaste si este ca un fel de sigiliu. Acest giulgiu este dintr-o panza de in, ros de trecerea anilor, si care are inscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam: "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".
Noul vesmant care se infasoara in jurul trupului Cuvioasei Parascheva este prins cu agrafe la spate in anumite locuri. Coroana din zona capului sfintei, fixeaza vesmantul ca pe o broboada. Dupa ce sunt schimbate si pernutele care sunt in racla - pernuta de la capul sfintei si pernuta de la picioare, Cuvioasa Parascheva este asezata in racla.
Rugaciune catre Sfanta Parascheva
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.
Intr-adevar, e adevarat ca Sfanta Parascheva poarta vesminte diferite. Fiind in Iasi, am fost la Mitropolie cu cateva zile inainte de sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului si Sfanta purta un vesmant de culoare inchisa. Am revenit la Mitropolie, in zi de sarbatoare, de Adormirea Maicii Domnului, si am observat ca Sfanta Paracheva avea un alt vesmant, deschis la culoare, alb sau crem, brodat foarte frumos. Cred ca toti iesenii trebuie sa se socoteasca priveligiati ca o au pe Sfanta Parascheva cu ei.
28 iulie 2011
Rugaciunea Staretilor de la Optina
biserica din orasul Iasi
Doamne, da-mi sa intampin cu liniste sufleteasca tot ce-mi va aduce ziua care incepe. Da-mi sa ma dau cu totul voii Tale sfinte. In fiecare ceas al zilei, povatuieste-ma in toate si ajuta-ma. Chiar daca as primi necazuri si nenorociri, invata-ma sa le primesc cu sufletul linistit si cu credinta tare, ca in toate este voia Ta cea sfanta. In toate faptele si cuvintele mele, Tu calauzeste-mi gandurile si simtamintele. In toate intamplarile neasteptate, nu ma lasa sa uit ca totul vine de la Tine. Invata-ma sa fiu deschis si intelept cu toti fratii mei, pe nimeni amarind, pe nimeni intristind. Doamne, da-mi puterea sa port osteneala zilei de astazi si toate intamplarile din vremea ei. Calauzeste-mi voia si invata-ma sa ma rog, sa nadajduiesc, sa cred, sa iubesc, sa rabd si sa iert. Amin
27 iulie 2011
Doar cu tine (Solo con te) Eros Ramazzotti
Este ceva ce nu vine
Este ceva care nu merge
E toata ziua, toata seara ca ma ganndesc
Nu e o gluma, dar de cand ai plecat
Este ceva ce nu merge, daca tu nu te intorci.
Doar, doar cu tine
Stateam bine cu mine insumi
E chiar adevarat ca dai mai multa importanta cuiva, doar dupa ce l-ai pierdut
Eu debea acum invat asta
Doar, doar cu tine
Eram sigur de mine
Nu stiam asta pana acum.
Deschid frigiderul, ce caut
Rasfoiesc o carte, dar nu o citesc
Ce am inregistrat pe aceea banda, nu-mi mai amintesc
Toata confuzia asta, sigur are o explicatie
E un dezastru, daca nu esti tu.
Doar, doar cu tine
Stateam bine cu mine insumi
Incurcat asa, eu nu am mai fost niciodata
Si am inteles asta abia in momentul in care am ramas singur.
E cineva la usa
Am auzit zgomote
E cineva afara
Vrei sa vezi cine....
Vino inauntru, nu ma intereseaza
Ce, cand, unde, cum
E minunat sa fim impreuna
Doar cu tine....
Doar, doar cu tine.....
24 iulie 2011
19 iulie 2011
Despre rugaciune
"Cand te scoli dimineata din somn, gandeste-te ca Dumnezeu iti da ziua pe care n-ai fi putut sa ti-o dai singur si pune deoparte prima ora sau macar un sfert de ora din ziua ce ti s-a dat si adu-o drept jertfa lui Dumnezeu intr-o rugaciune de multumire si de cerere buna. Cu cat vei face mai cu osardie acest lucru, cu atat mai mult iti vei sfinti ziua, cu atat mai puternic te vei ingradi in fata ispitelor pe care le intampini in decursul zilei. (Arhimandrit Arsenie Boca)"
citat din cartea "Cuvinte de folos duhovnicesc pentru omul contemporan" partea a doua
Si daca tot am vorbit despre rugaciune, in aceeasi carte am gasit si rugaciunea aceasta, inchinata Maicii Domnului:
" Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, ceea ce esti plina de dar, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvanta-ta esti tu intre femei, si binecuvantat este rodul pantecelui tau, ca ai nascut pe Hristos, Mantuitorul sufletelor noastre. Amin"
17 iulie 2011
12 iulie 2011
Sfanta Veronica
Sfanta Veronica (12 iulie) era de loc din Cezareea lui Filip (Paneas). Ea a fost cea tamaduita de Domnul nostru Iisus Hristos de curgerea de sânge care o chinuia de multi ani (cf. Matei 9, 20). In semn de multumire si slava adusa lui Dumnezeu, ea a turnat o statuie de bronz ce-l reprezenta pe Mântuitorul tinând mâna unei femei ingenunchiate inaintea lui. La picioarele statuii (unde pe o placa sa putea citi : Lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii) crestea o planta tamaduitoare de orice boala. Veronica a asezat aceasta statuie in fata casei ei, asa incat toti trecatorii sa o cinsteasca si sa-mi aduca aminte de modelul ei, Dumnezeu-Omul. Ducând o viata sfanta, Veronica s-a dus la Dumnezeu, ca si in ceruri sa se bucure de Chipul Domnului.
Dupa o traditie latina, sfanta Veronica a fost femeia care a sters fata insengerata a Domnului, cand isi purta El Crucea spre Golgota. Chipul Domnului ar fi ramas astfel imprimat pe mahrama, care a fost considerata astfel o icoana "nefacuta de mâna omeneasca".
Insa dupa o foarte veche scriere apocrifa, Faptele lui Pilat, Veronica (Berenice) era tocmai femeia vindecata de scurgerea de sânge, si care, aflându-se in posesia unui portret al lui Hristos, s-a dus cu el la Roma, la imparatul Tiberiu. La moartea sa, portretul a fost transmis sfantului Clement, episcopul Romei (praznuit la 24 noiembrie).
9 iulie 2011
Eu nu stiu, Doamne
Eu nu știu, Doamne, unde încă
îmi vei mai duce pașii mei,
dar știu că Tu-mi vei fi oriunde
lumina sfântă pentru ei.
îmi vei mai duce pașii mei,
dar știu că Tu-mi vei fi oriunde
lumina sfântă pentru ei.
Eu nu știu, Doamne, ce ispite
vor mai veni în calea mea,
dar știu că-n Tine biruință
și ocrotire voi avea.
vor mai veni în calea mea,
dar știu că-n Tine biruință
și ocrotire voi avea.
Eu nu știu, Doamne, de câți prieteni
mai pot fi încă părăsit,
dar știu că Tu vei fi cu mine
insoțitor nedespărțit.
mai pot fi încă părăsit,
dar știu că Tu vei fi cu mine
insoțitor nedespărțit.
Eu nu știu, Doamne, câte lacrimi
au să mai plângă ochii mei,
dar știu că Tu vei fi-alinare
și mângâiere pentru ei.
au să mai plângă ochii mei,
dar știu că Tu vei fi-alinare
și mângâiere pentru ei.
Eu nu știu, Doamne, câte jertfe
mai trebuie s-aduc din greu,
dar știu că Tu-mi vei da putere
să-mi sui deplin calvarul meu.
mai trebuie s-aduc din greu,
dar știu că Tu-mi vei da putere
să-mi sui deplin calvarul meu.
Eu nu știu, Doamne, câte rani
voi mai primi de la ai mei,
dar știu că Tu-mi vei da răbdare
și rugăciune pentru ei.
voi mai primi de la ai mei,
dar știu că Tu-mi vei da răbdare
și rugăciune pentru ei.
Eu nu-mi știu, Doamne, viitorul,
dar știu că el e-n mâna Ta;
ajută-mi să nu uit aceasta
ca liniștit să-Ți pot urma.
dar știu că el e-n mâna Ta;
ajută-mi să nu uit aceasta
ca liniștit să-Ți pot urma.
Traian Dorz
6 iulie 2011
Dragostea, bucuria, pacea
"Dragostea, bucuria, pacea - toate acestea sunt daruri dumnezeiesti. Ele pot savarsi si separat minuni. Dragostea uneste toate laolalta, pacea izvoraste din om si raspandeste liniste, bucuria ridica povara de la sufletul omului. Cand vine un suflet bucuros la unul intristat si ii aduce ganduri blande si pasnice, parca dintr-odata cel din urma se insenineaza. Asadar dragostea, pacea si bucuria fac minuni si luate in parte, dar impreuna pot porunci tuturor fapturilor. Cand sunt unite si inradacinate in inima, se face pace oriunde isi indreapta un astfel de suflet gandurule, caci din el izvoraste pace. Sfintii Parinti spun ca poate sa mute si muntii. Se savarsesc tamaduiri. De pilda, Domnul a aratat cum (se savarsesc minunile) si a spus ca o vom face cu puterea Sa dumnezeiasca. Si vor fi semne ca acestea : vom pune mainile pe bolnavi si se vor tamadui. Acestea sunt intocmai cuvintele lui Dumnezeu."(20)
"Dar noi ne-am pierdut bunatatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu si ne-am incurcat rau in cuget si nu putem iesi din stransoare, ca sa fie pace in inimile noastre. Trebuie sa fim cu bagare de seama ca in inima noastra sa nu patrunda ceva care sa tulbure pacea."(21)
Citate din cartea "Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata" de Staretul Tadei de la Manastirea Vitovnita.
1 iulie 2011
Parintele Cleopa de la Sihastria
Parintele Ilie Cleopa a fost unul din cei mai apreciati duhovnici si predicatori romani ai secolului XX. S-a nascut in judetul Botosani, communa Sulita la 10 aprilie 1012.
Se spune ca in primele două luni după naștere, pruncul Constantin - viitorul Părinte Cleopa - era tot timpul bolnav. De la o vreme nu mai mânca aproape nimic și plângea zi şi noapte. Toţi erau îngrijoraţi pentru viaţa lui.
Neştiind ce să mai facă, mama sa, Ana, l-a dus la duhovnicul Conon Georgescu de la Schitul Cozancea, care, ascultându-i îngrijorarea pentru viaţa copilului, o sfătuieşte să îl dăruiască Maicii Domnului.
Nedumerita, Ana, l-a indremat:
- Cum să-l dăruiesc Maicii Domnului?
- Iată cum, a zis el, ia o lumânare şi un prosop, așază pruncul înaintea icoanei Maicii Domnului din biserică şi zi aşa: Maica Domnului îţi dăruiesc ţie copilul acesta care este bolnav! Fă ce ştii tu cu el!
- Cum să-l dăruiesc Maicii Domnului?
- Iată cum, a zis el, ia o lumânare şi un prosop, așază pruncul înaintea icoanei Maicii Domnului din biserică şi zi aşa: Maica Domnului îţi dăruiesc ţie copilul acesta care este bolnav! Fă ce ştii tu cu el!
Atunci Ana s-a închinat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului, făcând trei metanii și, căzând în genunchi, a zis plângând: Maica Domnului, îți dăruiesc ţie copilul acesta al meu, că este bolnav şi plânge mereu. Fă ce ştii tu cu el! Și l-a trecut de trei ori pe sub sfânta icoana..
De atunci pruncul s-a făcut bine şi nu a mai fost bolnav de moarte toată viaţa sa. sursa
Chilia Parintelui Cleopa
Ultimii ani din viata si-a petrecut la Manastirea Sihastria unde a fost arhimandrit. La chilia sa obisnuiau sa vina multi pelerini care cautau mangaiere si povatuire.
Pe bancile acestea se asezau pelerinii veniti sa asculte cuvintele de invatatura ale duhovnicului Cleopa. El, acum, nu-i mai intampina pe credinciosi cu minunatele sale cuvinte "Manca-v-ar raiul sa va manance!", insa chilia sa, bancile pe care au stat nenumarate suflete in cautare de alinare parinteasca si tot ceea ce se afla imprejur pastreaza inca ecoul acelor cuvinte. sursa
Lunile septembrie-noiembrie ale anului 1998 prevesteau sfârşitul apropiat al Părintelui Cleopa. Acum vorbea tot mai puţin, cu voce stinsă şi mereu repeta aceleaşi cuvinte: "De acum mă duc la fraţii mei!", "Lăsaţi-mă să plec la fratii mei!" Apoi iarăşi spunea: "Mă duc la Hristos! Rugați-vă pentru mine, păcătosul!"
Pe 2 decembrie, Parintele Cleopa isi da sufletul in mainile lui Hristos. Acum odihneste in cimitirul manastirii alaturi de fratii lui intru' Hristos. sursa
fotografii personale
Preafericitul Daniel l-a numit pe Parintele Cleopa Ilie drept "un misionar statornic in chilie". Prin viata sa, el a aratat intr-un fel minunat cum cineva poate sa aduca lumea la Dumnezeu, sa schimbe vieti, sa vindece rani, sa hraneasca suflete, nu cutreierand lumea, nu batand din usa in usa, precum sectarii, ci deschizand cu dragoste usa chiliei sale si ajutand pe fiecare pacatos sa-si deschida propriul sau suflet pentru a se intalni cu iubirea lui Dumnezeu pentru toti oamenii. sursa
La sfârşitul anului 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat că se are în vedere deschiderea procesului de canonizare a Părintelui Cleopa și trecerea sa în rândul sfinţilor, în calendar, cu numele: Cuviosul Cleopa de la Sihăstria. sursa
25 iunie 2011
When I'm gone - Albert Hammonds (JM)
Cateodata as vrea sa alerg la tine, cum fac indragostitii, macar pentru un moment sa fiu aproape de tine...
20 iunie 2011
Gradina Botanica din Iasi
Unul din cele mai frumoase locuri din Gradina Botanica din Iasi este sectorul Rozariu, care cuprinde peste 600 soiuri de trandafiri raspandite pe o suprafata de 1,7 hectare. Datorita numarului foarte mare se trandafiri prezenti aici, aceasta colectie este unica in Romania, fiind recunoscuta de The World Federation of Rose Societies.
Gasiti mai multe informatii si sursa textului aici.
fotografii personale
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Cuvinte de folos
- "Bucuraţi-vă pururea, rugaţi-vă neîncetat, daţi slavă lui Dumnezeu pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu pentru voi, în Hristos Iisus, Domnul nostru" I Tesaloniceni 5, 16-18
- "Cel mai insemnat lucru este, cred, paza pacii inimii. Sa nu va tulburati sub nici un chip. In inima trebuie sa domneasca pacea, linistea, tacerea, linistirea." Staretul Tadei
- "Fa pace in sufletul tau si multi isi vor gasi linistea langa tine." Sf Serafim
- "Nu darui celorlalti dupa cum merita, ci dupa cum au nevoie." Sf. Ioan din Kronstadt
- Incepeti totul cu rugaciunea, continuati cu nadejdea si incheiati cu multumirea.
- Nu dispretui prietenii saraci.
Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul
Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie. Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-l mie, robul tau. Asa Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresealele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin
FOTOGRAFII
Lista mea de bloguri
-
-
Minunile de fiecare ziAcum 9 ani
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tort de ciocolata cu visineAcum 4 săptămâni
-
-
-
-
-
-
Mulțumesc!Acum 10 luni
-
-
-
Linkuri preferate
Meteo
Widget Vremea oferit de vremea.acasa.ro.